پروتزهای دندانی بر پایه ایمپلنت که برای قوس کامل دندانی استفاده می شوند، به عنوان یک گزینه درمان برای بیمارانی که کاملاً بی دندان هستند مورد پذیرش گسترده قرار گرفته اند و بر اساس گزارشات نرخ موفقیت آنها بیشتر از 90 درصد است. ترکیبات متعددی از مواد مختلف برای این نوع ترمیم های دندانی مورد استفاده قرار گرفته اند، از جمله فلز آلیاژ- آکریلیک، فلز آلیاژ- کامپوزیت، و فلز آلیاژ- سرامیک.
با این حال، طی دوره های کوتاه و بلند مدت، مشکلات مربوط به پروتزهای مصنوعی با رزین های آکریلیک و چارچوب های فلزی با پوشش پرسلن عموماً گزارش شده اند: شکستگی ونیر رزین آکریلیک، شل شدن/ شکستگی پیچ پروتز مصنوعی، ساییدگی و شکستگی دندان رزینی پروتز، شکستگی چارچوب پروتز مصنوعی، و زیبایی و سبک ساخت ضعیف بخش لثه مانند.
بنابراین، دندانپزشکان به تدریج در جستجوی دیگر مواد به عنوان گزینه ای برای ساخت پروتز مصنوعی بودند. ارزیابی سیستم های طراحی و ساخت که با کمک کامپیوتر انجام می شوند (CAD/CAM) اجازه داده اند که راهکارهای جایگزینی برای ساخت پروتزهای مصنوعی دست دندان کامل به بازار معرفی شوند، از جمله زیرکونیای یکپارچه.
طی یک دهه اخیر، فن آوری زیرکونیا به واسطه سازگار بودن آن با بدن انسان، زیبایی، و استحکام مواد، تأثیر قابل توجهی روی دندانپزشکی داشته است.
ماهیت یکپارچه آن باعث شده است هیچ خط اتصال غیر مشابهی وجود نداشته باشد، بنابراین احتمال شکستگی و/ یا لب پر شدگی پروتز به حداقل می رسد و با ایجاد یک پروتز یک تکه، ویژگی های ساختاری هر پروتز بهبود پیدا می کند و اجازه می دهد بتوان آن را به صورت مؤثر تولید کرد و با استفاده از فناوری CAD/CAM ساخت.
با توجه به افزایش استفاده از زیرکونیای یکپارچه برای ساخت دست دندان های کامل، در این مقاله به بیان پروتکل های بالینی و لابراتواری برای ساخت دست دندان های کامل از جنس زیرکونیا می پردازیم.
ساخت دست دندان های کامل بر پایه ایمپلنت از جنس زیرکونیا به تکنیک حساس است و باید گام های بالینی مناسبی که در این مقاله توضیح داده می شوند برداشته شوند. متخصص پروتزهای مصنوعی باید با دقت کامل اقدام به انتخاب بیماران کند و طراحی دقیقی انجام دهد (محل و تعداد ایمپلنت های دندانی، طرح چارچوب، طرح اکلوزال صحیح) تا نتایج موفقیت آمیز و قابل پیش بینی داشته باشد.
پروتز زیرکونیا برای چه افرادی مناسب هستند؟
این مواد برای ساخت پروتز مصنوعی برای بیمارانی مناسب هستند که دندان های بسیار حساسی دارند، بوی بد دهان دارند، دهان آنها همیشه خشک است، و پوسیدگی های دندانی زیادی دارند. علاوه بر این، آنها می خواهند یک پروتز مصنوعی ثابت به جای دندان های از دست رفته خود قرار دهند که بتوانند با آن غذا بخورند، با آن راحت باشند، و ظاهر خوبی داشته باشند.
بیمارانی که دندان های آنها در نتیجه پوسیدگی شدید و مشکلات گسترده لثه دچار آبسه شده اند و در نهایت مجبور به کشیدن آنها شده اند. بیمارانی که مشکلات پزشکی دیگر دارند، جراحی های متعدد داشته اند، اختلال عملکرد فک پایین دارند، فک بالا یا پایین آنها تا حدودی بی دندان است، چندین پروتز پارسیل ناقص با پوسیدگی های دندانی مکرر، ساییدگی های دندانی کلی، پوسیدگی شایع بخش های سرویکال (گردن تاج) دندان، ناکافی بودن بهداشت دهانی با پلاک و جرم دندانی، اکلوژن تروماتیک با ابعاد اکلوزال عمودی ناکافی و صافی اکلوژن دارند، همگی شرایطی هستند که با استفاده از زیرکونیا برای ساخت پروتز مصنوعی قابل اقماض هستند.
تصمیم گیری بالینی و طرح درمان
پس از جمع آوری اطلاعات بالینی بیمار از وضعیت خارج دهانی بالینی و معاینات داخل دهانی، قالب های تشخیصی ساخته می شوند و تصاویر رادیوگرافی لازم گرفته می شوند.
قبل از کشیدن همه دندان های مشکل دار، پروتزهای مصنوعی فوری فک های بالا و پایین ساخته می شوند تا بلافاصله پس از کشیدن دندان کار گذاشته شوند. دلیل ساختن این پروتزها قبل از کشیدن دندان این است که بهبود بهتر صورت خواهد گرفت و مشکلات زیبایی وجود نخواهند داشت.
جایگذاری ایمپلنت به موقعیت پروتز مصنوعی نهایی برای کسب بهترین نتایج زیبایی و عملکردی بستگی دارد. بنابراین، یک رادیوگرافی CBCT با یک قالب رادیوگرافیک برای ارزیابی سه بعدی استخوان استفاده می شوند.
سپس ایمپلنت کار گذاشته می شود. پس از جوش خوردن و بهبود کامل استخوان، پروتز مصنوعی ثابت نهایی ساخته می شود. برای گرفتن نتایج قابل پیش بینی از پروتزهای نهایی، مهم است بریج های موقتی ساخته شوند کحه برای مدتی استفاده خواهند شد. این بریج های موقتی تنظیم خواهند شد تا زمانی که نتایج از نظر زیبایی و عملکردی قابل قبول باشند. اینها راهنمای ساخت پروتزهای مصنوعی قابت نهایی خواهند بود. در ادامه باید مراجعات مراقبتی صورت بگیرند.
این درمان نتایج خوبی ارائه خواهد داد و اجازه خواهد داد به عملکرد خوب و لبخندی دلپذیر دست پیدا کنید. معمولاً پیش بینی می شود که فرایند این درمان ظرف 18 ماه تکمیل شود. مدت زمان این درمان، تا میزان زیادی به رسیدن به نتایج زیبا و راحت برای پروتزهای دندانی مصنوعی بستگی دارد.
نتیجه گیری
این درمان می تواند عملکردی خوب و لبخندی زیبا در پی داشته باشد. با چنین طرح درمان جامع و پیچیده ای، مهم است که نکات زیر به بیمار گوشزد شوند:
هر فردی محدودیت هایی دارد، که روی نتایج تأثیر می گذارند. برخی ملاحظات باید بر این اساس رعایت شوند که نرخ موفقیت ایمپلنت های فک بالا ین 90 تا 95 درصد است، برخی واکنش های منفی وجود دارند، و اصلاح جراحی یا ترمیمی ممکن است لازم باشد. به صورت طبیعی، در بدن انسان، تضمین دادن غیر ممکن است. با این حال، ما مسئول هر اقدامی هستیم که برای یک دوره 12 ماهه درمان انجام داده ایم و هر گونه تغییر و تنظیمی در این پروتزها بدون هیچ هزینه ای صورت خواهد گرفت. تجربه نشان داده است که این زمان برای ظهور هر مشکل نهفته ای کافی است.
مهم است پس از فرایند درمان پیگیر مراقبت های بهداشتی باشید تا مطمئن شوید دهان شما سالم باقی خواهد ماند.