اگر دندانپزشک روکش روی دندان آسیب دیده یا پوسیده شما قرار داده است، احتمالاً انتظار ندارید پس از اتمام فرایند هیچ درد ادامه داری داشته باشید. روی هم رفته، استفاده از روکش به این معنا است که سلامت دهان شما بهبود پیدا کند، نه اینکه هیچ گونه ناراحتی برای شما بوجود بیاورد. اما در برخی موارد، روکش های دندانی می توانند منجر به افزایش حساسیت شوند. اگر اطراف دندانی که روکش روی آن قرار گرفته است درد دارید، ما برای شما توضیح خواهیم داد چه چیزی ممکن است موجب بروز درد شده باشد و چه گام هایی می توانند برای بازگرداندن سلامت دهان شما برداشته شوند تا دوباره بتوانید لبخند بزنید.
روکش دندان چیست؟
روکش دندان برای قرار گرفتن روی دندانی استفاده می شود که آسیب دیده، ضعیف شده، یا پوسیده شده است. آنها عموماً برای کمک به حفظ اندازه، استحکام، شکل، و ظاهر دندان ها استفاده می شوند در حالی که از دندان های شما در برابر آسیب های بیشتر محافظت می کنند. روکش های دندانی، بسته به ساییدگی و نیز بهداشت دهانی، می توانند چیزی بین 5 تا 15 سال دوام داشته باشند.
علل بروز درد اطراف روکش های دندانی
به چند دلیل ممکن است شما درد ضربان داری زیر روکش خود تجربه کنید، مانند:
عصب آسیب دیده یا عفونی
اگر فرایند درمان ریشه شما برای تخلیه پالپ دندان (مرکز دندان جایی که عروق خونی و اعصاب وجود دارند) به درستی انجام نشده باشد، ممکن است روکش دندان شما به عصب آسیب دیده فشار وارد کند. علاوه بر این، این امکان وجود دارد که عفونت وجود داشته باشد.
در هر صورت، ممکن است لازم باشد دندانپزشک درمان ریشه را مجدداً تکرار کند، که مستلزم برداشتن روکش دندان است. در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است قادر باشد حفره دسترسی داخل روکش ایجاد کند و سپس درمان ریشه را انجام دهد بدون آنکه روکش را بردارد و آن را تعویض کند. این فرایند پیچیده است، اما ممکن است به صرفه جویی در هزینه ها کمک کند زیرا روکش پس از خارج شدن دیگر قابل استفاده نیست.
ممکن است لثه های شما منشاء درد باشند.
این کاملاً طبیعی است. ممکن است مدتی زمان ببرد تا به روکش جدید خود داخل دهان عادت کنید. ممکن است لثه های شما تحریک پذیر و حساس یا حتی زخم شده باشند و موجب بروز مقداری ناراحتی شوند. برای تسکین درد می توانید ایبوپروفن مصرف کنید تا زمانی که بافت لثه بهبود پیدا کند.
دندان قروچه یا براکسیسم
اگر در طول خواب دندان های خود را روی یکدیگر فشار می دهید (براکسیسم دارید) ممکن است در نتیجه بستن مداوم بایت یا فشار ناشی از ساییدن دندان ها روی روکش، مخصوصاً اگر دندان های ناصافی دارید، و بخش های زیادی از دندان های شما روی یکدیگر ساییده می شوند، ممکن است درد تجربه کنید. علاوه بر این، پس از بیدار شدن ممکن است درد عضلات فک، درد طولانی مدت، تورم در بخش پایینی صورت یا فک را تجربه کنید، و البته، اگر با کسی در یک اتاق می خوابید ممکن است از صدای روی هم خوردن دندان های شما در طول خواب شکایت داشته باشد.
سعی کنید قرار دادن یک دستمال مرطوب و گرم روی گونه خود قبل از خواب را تجربه کنید. مدیتیشن نیز می تواند به کاهش استرس و اضطراب شما قبل از رفتن به رختخواب کمک کند. علاوه بر این، می توانید از محافظ دندان های آماده که در فروشگاه ها و داروخانه ها به فروش می رسند استفاده کنید. اگر به فشردن و ساییدن دندان ها روی یکدیگر ادامه دهید باید با دندانپزشک خود در مورد دیگر راهکارهای ممکن صحبت کنید که می توانند به شما کمک کنند. اگر در طول روز هم دندان قروچه دارید، بیوفیدبک می تواند کمک کننده باشد. در بیوفیدبک از سنسورهایی برای نظارت روی فعالیت هایی استفاده می شود که باعث منقبض شدن عضلات می شوند. با آگاهی پیدا کردن از زمان هایی که دندان قروچه دارید، ممکن است بهتر قادر باشید فشار داخل فک خود را کنترل کنید.
مشکلات مربوط به روکش دندانی
اگر روکش شما به درستی روی دندان قرار نگرفته باشد، یا روکش قدیمی داشته باشید که آسیب دیده است، خود روکش می تواند موجب بروز حساسیت شود. در این صورت لازم است تعویض شود.
برای تسکین درد ناشی از روکش دندان چکار می توان انجام داد؟
اگر سعی می کنید تا زمانی که بتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید درد روکش دندان خود را کاهش دهید، داروهای مسکنی که بدون نسخه قابل تهیه هستند مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می توانند کمک کننده باشند. اغلب، غذاهای داغ و سرد حساسیت به درد را افزایش می دهند، بنابراین مصرف غذاهایی با دمای متوسط می تواند کمک کننده باشد.
خمیر دندان ها و دهانشویه هایی وجود دارند که بصورت ویژه برای دندان های حساس تولید می شوند. این محصولات حاوی موادی هستند که پایانه های عصبی شما را بی حس می کنند و تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه کنید به شما کمک می کنند.
چه زمانی باید برای درمان به دندانپزشک مراجعه کرد؟
اگر درد روکش دندان شما ادامه پیدا کرد و اقداماتی که برای کاهش درد آن انجام می دهید اثر بخش نبودند، بهتر است هر چه سریع تر برای تشخیص به دندانپزشک مراجعه کنید. مهم است علت بروز درد هر چه سریع تر شناسایی و درمان شود زیرا این نوع دردها به ندرت به صورت خود به خود از بین می روند. برای دندانپزشک خود علائم را توضیح دهید، آنها قطعاً می توانند به شما کمک کنند وضعیت سلامت دهان شما را به جایی برسانند که بتوانید دوباره بدون هیچ دغدغه ای لبخند بزنید.