شاید شما هم در مورد درد بعد از پر کردن دندان چیزهایی شنیده باشید، و به این فکر میکنید که آیا واقعاً پر کردن دندان ارزش انجام دادن را دارد یا خیر؟ حقیقت این است که پر کردن دندان راهی بیخطر و مؤثر برای حذف مشکلاتی است که پوسیدگی دندان بوجود میآورد اما برخی افراد ممکن است بعد از پر کردن دندان، درد و حساسیت اندکی در دندان های خود احساس کنند این همان خبر بد است…
خبر خوب این است که در اکثر موارد، درد دندان بعد از پر کردن به صورت خود به خود ظرف چند روز از بین خواهد رفت و هر گونه آزردگی و دردی که احساس میشود معمولاً خفیف خواهد بود. اما چه زمانی درد بعد از پر کردن دندان طبیعی نیست؟
در موارد نادر، بیماران ممکن است ناراحتی شدید، تب، قرمزی، یا تورم اطراف ناحیه دندان پر شده را تجربه کنند. این طبیعی نیست و بیمارانی که از یک یا چند تا از علائم و نشانههای بالا رنج میبرند باید بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرند. در این مطلب از کلینیک دکتر پویا اصلانی درباره علتهای درد بعد از پرکردن دندان و نحوه درمان درد بعد از پر كردن دندان نکات مفیدی را خدمتتان عرض میکنیم. که دانستن این نکات برای شما عزیزان مفید میباشد.
بررسی دلایل درد بعد از پر کردن دندان
در حالی که پر کردن دندان روشی برای تسکین درد دندان و بازگشت سلامت دندان میباشد اما در بعضی مواقع ممکن است باعث درد دندان شود. درد و همچنین حساسیت دندان بعد از پرکردن از نگرانیهای بسیاری از بیماران میباشد. درد بعد از پر كردن دندان به دلایل مختلفی ایجاد میشود. مهمترین دلایل دندان درد بعد از پرکردن دندان عبارت است از:
1- حساسیت دندان بعد از پر کردن
یکی از مهمترین دلایل درد دندان بعد از پر کردن حساسیت میباشد، حساسیت دندان بعد از پر کردن زمانی رخ میدهد که انتهای عصب دندان بطور موقت با موادی که برای پرکردن دندان از آنها استفاده میکنند تحریک شود. ولی معمولا زمان داشتن حساسیت کوتاه مدت است و باید طی چند رو.ز الی چند هفته حساسیتی در ناحیه دندان پر شده احساس نشود.
لازم است بدانید اگر حساسیت دندانتان ادامه پیدا کرد ممکن است نشاندهنده این باشد که فرایند پرکردن توسط دندانپزشک شما به درستی انجام نشده است. در این صورت فورا باید به یک دندانپزشک مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که خدمات دندانپزشکی مانند عصب کشی و پر کردن دندان و حتی ایمپلنت دندان را در کلینیک دندانپزشکی معتبر و با سابقهای انجام دهید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
2- واکنش آلرژیک
در موارد اندک، درد بعد از پرکردن دندان ممکن است بدلیل حساسیت به مواد پرکننده دندان باشد، این نکته بسیار حائز اهمیت است که قبل از اقدام به پر کردن، در مورد هرگونه آلرژی شناخته شده با دندانپزشک خود صحبت کنید. اگر به ماده خاصی حساسیت دارید دندانپزشک از ماده دیگری برای پر کردن استفاده میکند.
3- تحریک اعصاب دندان
گاهی اوقات پر شدن دندان میتواند موجب تحریک شدید عصب دندان که داخل دندان وجود دارد شود. اغلب این مشکل برای حفرههای بزرگتری وجود دارد که پر میشوند زیرا پر شدگی میتواند به پایههای عصبی واقع در داخل دندان نزدیک شود. این اتفاق موجب می شود اعصاب داخل دندان در واکنش به اقدام دندانپزشکی ملتهب شوند. با این حال نگران نباشید، زیرا این التهاب بخشی از روند بهبود است و اعصاب به سرعت به این ترکیب عادت خواهند کرد و در اکثر موارد، هر گونه درد دندانی از بین خواهد رفت. هر چه حفره دندانی عمیقتر باشد التهاب بیشتر خواهد بود و پس از قرار گیری پر شدگی جدید انتظار میرود حساسیت بیشتری وجود داشته باشد. وقتی به مرور زمان عصب به حال طبیعی خود باز میگردد، بیمار دیگر نباید هیچ تفاوتی احساس کند و قادر خواهد بود مثل قبل غذاهای و نوشیدنی های سرد و داغ را بخورد و بنوشد.
اگر حساسیت یا دندان درد شدید به مرور زمان بهتر نشود یا حتی افزایش هم پیدا کند، می تواند علامت و نشانه التهاب مزمن باشد، و این نوع التهاب ممکن است نیاز به درمانهای دندانپزشکی اضافی داشته باشد، از جمله درمان ریشه. برای پیشگیری از ناراحتیهای دندان، کار فوق العاده ای که می توانید انجام دهید این است که در منزل بهداشت دهانی خود را به خوبی رعایت کنید، از جمله حداقل دو مرتبه مسواک زدن در طول روز، نخ دندان کشیدن 5 مرتبه یا بیشتر در طول هفته، و استفاده از دهانشویه های فلورایده.
4- تراز نادرست بایت
پر شدن دندان باید به گونه ای انجام شود که به درستی مطابق نحوه قرار گیری بایت باشد. با این حال، گاهی اوقات این ترکیب کاملاً سفت و خشک نشده است و خیلی بالا است یا متناسب با بایت نیست. در این موارد، هر بار که بیمار بایت خود را میبندد، نیروی اضافی بایت اعمال میشود که میتواند موجب درد بعد از پر کردن دندان شود.
خبر خوب این است که طی یک دوره چند روزه، یا چند هفته ای، پر شدگیهای دندان به مرور زمان ساییده خواهند شد و به شکل ایده آل خود میرسند و مثل سنگ سفت میشوند. وقتی این اتفاق رخ میدهد، تساوی و تعادل مجدداً از سر گرفته میشود و بیمار دردی احساس نمیکند.
شاید این مطلب برایتان مفید باشد: درمان زخم لثه دندان مصنوعی
5- پالیپت
زمانیکه یک واکنش التهابی در داخل پالپ دندان شما اتفاق میافتد این موضوع باعث ایجاد درد و بروز یک بیماری بنام پالیپت میشود، و این اتفاق ممکن است بعد از پر کردن دندان بدلیل سوراخ کردن دندانتان رخ دهد، این نوع پالیپت معمولا به خودی خود برطرف شده و گاهی اوقات بدلیل از بین بردن بافت پوسیده دندان و سپس پوشاندن آن با مواد پر کننده ممکن است رخ دهد. اگر پالیپت موجب عفونت شود ممکن است دندانپزشک شما درمان ریشه را توصیه نماید.
6- درد ارجاع شده (درد در دندانهای دیگر)
هنگامیکه بعد از پر کردن دندان، احساس درد در دندانهای دیگر دارید به این پدیده درد ارجاعی میگویند. تشخیص دقیق این نوع درد دشوار است و اغلب اشتباه درک میشود. اما یکی از علتهای احساس درد بعد از پر کردن دندان میباشد. که جهت تشخیص آن باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.
7- مواد استفاده شده
اخیرا بسیاری از دندانپزشکان جهت پر کردن دندانها از مواد کامپوزیتی استفاده میکنند، از آنجایی که این مواد بسیار انعطاف پذیر و با دوام هستند دندان را در برابر گرما و سرما عایق بندی کرده و آنچنان به دندان میچسبند که دندانپزشکان نیازی به تراشیدن مقدار زیادی از دندان ندارند. با این وجود لازم است بدانید مواد کامپوزیتی اگر در نواحی حساسی مانند دندان در امتداد گونه یا زبان قرار بگیرند موجب بروز حساسیت و درد دندان خواهند شد.
روشهای درمان خانگی درد دندان پر شده
اگر بعد از پر کردن دندان دچار درد یا حساسیت در ناحیه دندان پر شده شدید میتوانید از موارد زیر جهت تسکین و درمان درد بعد از پر کردن دندان استفاده کنید:
- استفاده از دارو های ضد درد برای درد دندان مانند ناپروکسن و آسپرین
- استفاده از پمادهای بی حسی موضعی
- اجتناب از خوردن غذاهای سفت، سرد یا گرم
- استفاده از کمپرس سرد
- شستشوی دهان با آب نمک
- استفاده از آلوئه ورا
- میخک
- سیر:جهت از بین بردن باکتریهای داخل دهان
- چای نعناع کیسهای
- استفاده از خمیردندانهای ضد حساسیت
- رعایت بهداشت خوب دهان و دندان
- معاینات منظم دندانپزشکی
مواد استفاده شده در پر کردن دندان
امروزه دندانپزشکان از مواد مختلفی جهت پر کردن دندان استفاده میکنند که هزینه و طول عمر هر کدام متفاوت میباشد. حال میخواهیم مواد استفاده شده در پر کردن دندان را به شما عزیزان معرفی نماییم تا با آگاهی بیشتر انتخابی دقیقتر داشته باشید.
پرکردن دندان با آمالگام
آمالگامهایی که برای پر کردن دندان ها استفاده می شوند قدیمی ترین نوع موادی هستند که برای پر کردن دندان ها استفاده می شده اند و در حال حاضر در دسترس هستند، و رنگ نقره ای دارند و به اندازه گزینه های دیگر زیبا نیستند. با این حال، تصور می شود آنها قوی باشند. علاوه بر این، آنها راهکارهایی فوق العاده برای دندان های عقب دهان هستند، جایی که بایت به فشار بیشتری نیاز داردو مزیت دیگر آنها این است که در مقایسه با دیگر گزینه ها برای پر کردن دندان، موادی نسبتاً غیر گران هستند.
آن روی سکه، آنها در برخی موارد می توانند موجب بروز حساسیت دندان به سرما و گرما شوند و در موارد نادر، افراد ممکن است به یک یا چند ماده موجود در ترکیب آمالگام از جمله جیوه، حساسیت داشته باشند. از طرف دیگر، هر بار که هنگام حرف زدن یا جویدن دندانهای خود را روی یکدیگر فشار میدهید جیوه موجود در آن میتواند آزاد شود. علاوه بر این، پر شدگیهای نقره با تغییر دما میتوانند منبسط و منقبض شوند که باعث ترک خوردن دندانها در دراز مدت میشود و منجر به بروز مشکلات جدی تر در دندان میشود، از جمله نیاز به روکش دندان، کشیدن دندان، و ایمپلنت دندان.
پرکردن دندان با ماده پرسلن
برای افرادی که میخواهند لبخندی بی نقص داشته باشند، پر کردن دندان با پرسلن جایگزینی زیبا برای پر کردن با مواد آمالگام (نقرهای) هستند. آنها به اندازه مواد آمالگام محکم هستند و میتوانند در برابر فشارهای مشابه بایت دوام بیاورند. بعلاوه، شبیه دندان پر شده با آمالگام، مواد پرسلن طول عمری نزدیک به 10 تا 15 سال بیشتر دارند. تنها نقطه ضعف آنها این است که قیمت آنها سه یا چهار برابر بیشتر از پر کردن دندان با آمالگام است.
پرکردن دندان با مواد کامپوزیتی
یک گزینه ارزانتر و به همان میزان زیباتر پر شدن دندان با کامپوزیت است. مواد کامپوزیتی که برای پر کردن دندان استفاده میشوند ترکیبی از پودر شیشه و آکریلیک هستند. این ترکیب وقتی درون حفره خالی آماده شده داخل دندان قرار میگیرد نرم است اما پس از قرار گرفتن در معرض نور خاص دندانپزشکی به سرعت خشک و سفت میشود.